AeroPress
Aeropress je lehký, přenosný a odolný kávovar, díky kterému si připravíte skvělou kávu kdekoli. Navíc si můžete vyzkoušet různou hrubostí mletí kávy i dobou extrakce a najít tak přípravu, která vám chutná nejvíce. Velikou výhodou je i snadná údržba.
Aeropress vs. espresso
Kávovary využívají tlaku 9 barů pro přípravu správného espressa. Aeropress umí pouze 0,7 barů. Z Aeropressu si tedy nepřipravíte to pravé espresso. Ovšem mnoho lidí hodnotí kávu z Aeropressu stejně, nebo dokonce více chutnou než espresso. Můžete také využít pro přípravu kávových nápojů, kde jako základ slouží právě espresso.
Aeropress vs Frenchpress.
Příprava kávy v Aeropressu je rychlejší, můžete experimentovat s hrubostí mletí i dobou extrakce kávy. Papírový filtr a jemný nerezový lépe odextrahuje sedliny.
Zajímavosti o Aeropressu:
- v přípravě kávy v Aeropressu se pořádá i mistrovství světa - W.A.C. (World Aeropress Championship). Soutěže se účastní několik tisíc soutěžících z více než šedesáti zemí světa!
- výsledná káva má nižší aciditu a díky poměrně velkému tlaku získává také hodně chuťových esencí
- kávu lze připravit dvěma způsoby: tradiční a obrácenou metodou
- Aeropress vyvinul v roce 2005 Alan Adler, ve společnosti Aerobie, která se mimo jiné zabývá výrobou plaveckých brýlí a létajících talířů.
Příprava kávy v Aerorpessu klasickou metodou:
- Propláchněte papírový filtr (nebo použijte nerezový), vložte do sítka a zašroubujte.
- Přiložte Aeropress filtrem na šálek.
- Vsypte namletou kávu.
- Zalijte horkou vodou.
- Promíchejte, vsuňte píst a pomalu stlačte.
Příprava kávy v Aeropressu obrácenou metodou:
- Propláchněte papírový filtr (nebo použijte nerezový).
- Vsuňte píst a postavte Aeropress pístem dolů.
- Vsypte kávu a zalijte trochou horké vody. Vše důkladně promíchtejte a počkejte 30 sekund.
- Dolijte zbytek vody a nechte extrahovat asi 90 sekund.
- Zašroubujte, Aeropress otočte, postavte na šálek a píst pomalu stlačte až dolu.