Jaké jsou rozdíly mezi kávami Arabika a Robusta

Arabika vs. Robusta: Souboj titánů kávového světa

V tomto článku se podíváme na vlastnosti dvou základních druhů kávy a pomůžeme vám vybrat tu pravou.

Arabika
Kávovníky Arabika se pěstují ve vyšších nadmořských výškách v rozmezí 600 až 2000 m. n. m. v subtropických oblastech s pravidelnými srážkami. Jde primárně o Střední a Jižní Ameriku, Afriku, Indii a Indonésii. Arabika má raději nižší teploty do 25 stupňů a nevadí jí teplotní výkyvy. Kávovníku Arabika trvá až 6 let, než začne poprvé plodit. Květy Arabiky jsou samosprašné a od květu po dozrání uběhne přibližně 9 měsíců. Třešně mají tendenci opadávat a proto se velmi často volí ruční sběr. Rostliny Arabiky jsou velmi náchylné na různé choroby a problematické jsou tak oblasti, kde se pěstuje ve velkém. Vzhledem k tomu že káva je monokultura, velmi snadno se nakazí celá plantáž.

Robusta
Roste v nižších nadmořských výškách, z pravidla  maximálně  do 800.n.m., zejména potom v Africe, Indii, Thajsku, Vietnamu, Jižní Americe ale taky na Cejlonu. Jde o velmi odolnou rostlinu a nenáročnou na pěstování, protože se dokáže velmi rychle adaptovat. To je ale zároveň její slabina. Protože díky nenáročnosti mohou vznikat méně kvalitní zrna z méně kvalitních plantáží, kde nepanují dostatečně kvalitní podmínky. Strom dorůstá až 10 metrů výšky a farmáři tak musí kávovník udržovat, aby mohli sbírat úrodu. U Robusty trvá 2-3 roky, než poprvé plodí. Na druhou stranu kvete až 11 měsíců, protože je cizosprašná. Plodí i 2x do roka.

 

 arabika-robusta

 

Rozdíl ve tvaru i chuti

Arabika
Typické je protáhlé zrno s velmi nápadným S uprostřed. Díky obsaženým lipidům se lépe rozvine její chuť a aroma, hlavně ovocné a květinové tóny. Je tak velmi oblíbená jak pro přípravu espressa, tak filtrovaných káv. Obsahuje více cukru (až 9 %), který při pražení karamelizuje a dodává sladkou chuť. Oproti Robustě má méně kofeinu (0,8 - 1,4 %). 

Robusta
Zrnko je baculatější, středová čárka je rovnější. Oproti Arabice obsahuje až trojnásobně víc kofeinu (1,7 - 4 %). Co se týče tuků a cukru, toho obsahuje méně a tak chuť Robusty je více jednotná, zemitá s tóny oříšků a čokolády. Chuťově je více hořká a méně kyselá.

  

Arabika:

  • Chuť: Jemná, sladší, s ovocnými a květinovými tóny.
  • Kofein: Nižší obsah kofeinu (1,2-1,5%).
  • Cena: Dražší.
  • Pěstování: Náročnější na pěstování, vyžaduje specifické klimatické podmínky.
  • Dostupnost: 60% světové produkce kávy.

Robusta:

  • Chuť: Silnější, hořká, s tóny zeminy a obilí.
  • Kofein: Vyšší obsah kofeinu (2,2-2,7%).
  • Cena: Levnější.
  • Pěstování: Odolnější, snese i horší podmínky.
  • Dostupnost: 40% světové produkce kávy.

 

Kterou kávu si vybrat?

Někdo tvrdí, že je zrna Arabiky jsou kvalitnější. Možná i díky tomu, že celosvětová produkce Arabiky je 60 %. Za nás se to takhle jednoduše říct nedá. Každá odrůda je prostě jiná a má lehce jiné využití. Milujeme espresso ze 100% Arabiky (i když při různých degustacích jsme ochutnali i espresso ze 100% Robusty a nebylo to vůbec zlé). Nemusíte mít nutně jen 100% složení, můžete vybrat blendy (směsi) v různých poměrech. Například 80/20 (Arabika/ Robusta), 70/30, 60/40 a další. Robusta se navíc používá pro přípravu instantní kávy a než ohrnete nos, vzpomeňte si na výborné vychlazené a našlehané frappé (to se totiž vyrábí výhradně z instantní kávy).

  • Pro jemnější a sladší chuť s nižším obsahem kofeinu: Zvolte Arabiku.
  • Pro silnější a hořkou chuť s vyšším obsahem kofeinu: Zvolte Robustu.
  • Pro espresso: Arabika je ideální pro espresso, ale Robusta se často používá do směsí pro espresso, aby dodala kávě sílu a kofein.
  • Pro filtrovanou kávu: Obě varianty se hodí, záleží na vaší preferenci chuti.
  • Pro instantní kávu: Robusta se používá častěji kvůli nižší ceně a odolnosti.

Tip: Nebojte se experimentovat a zkoušet různé druhy kávy. Mnoho pražíren nabízí speciality z obou druhů kávy, které vás mohou překvapit a nadchnout.

Ať už si vyberete jakýkoli druh kávy, důležité je vychutnat si ji v klidu a s potěšením.

 

kavovy-strom