Rwanda Macuba Washed 250 g (filtr)
Rwandu Macuba si zamiluje každý, kdo holduje šťavnatějším filtrům. Lehčí tělo, které jde chuťově do černého čaje, perfektně doplňují tóny hořké čokolády, sladkost malin a kyselost citronové trávy. Tahle kombinace zaručeně roztančí vaše chuťové pohárky.
Káva nese jméno po zpracovatelské stanici Macuba, kam nosí svou úrodu všichni malí farmaří v okolí Nyamasheke. Najdete ji ve vysokohorských kopcích (až 2 000 m.n.m.), kde se pravidelně střídají teplé dny a chladné noci, díky tomu tady kávové třešně zrají velmi pomalu a hromadí se v nich více cukru. Místní kávy jsou proto hezky šťavnaté a slaďoučké.
Zpracování rozvíjí přirozenou sladkost kávy
- Poté co farmáři donesou ručně sesbíranou úrodu ze svých plantáží do zpracovatelské stanice, musí se všechno přetřídit. Nejdříve mechanicky, přitom se odstraní všechny nekvalitní třešně s nízkou hustotou, a následně přijde na řadu ještě ruční práce, tím se zajistí, že se ke zpracování nedostane pravdu žádná třešeň s viditelnou vadou.
- Po pečlivém vytřídění se kávové třešně rozemelou na diskovém mlýnku.
- Rozemleté třešně se následně nasypou do fermentačních nádrží, kde si 20 až 24 hodin užívají takzvanou suchou fermentaci.
- Po fermentaci přichází na řadu promývání čistou vodou.
- Na konec přichází na řadu sušení. Třešně se rovnoměrně rozloží na stoly, kde se v průměru 22 dní sluní a pravidelně prosívají.
Díky podpoře si stanice drží prvotřídní kvalitu
Stanice je součástí programu Rwacof, který ve spolupráci s London School of Economics podporuje malé farmáře v udržitelném zemědělství a v produkci té nejkvalitnější kávy. V rámci programu se farmáři mohou například zúčastnit školení o zemědělských postupech i finanční gramotnosti, ale také si nechat udělat rozbor půdy, a na základě něj získat vápenec pro zlepšení kvality a snížení kyselosti.
Kromě toho Rwacof také rozdává farmářům sazenice, aby si mohli obnovit kořenové zásoby, pomáhá instalovat solárních panely na stanicích, které nejsou připojeny k elektrické síti, a celkově se zapojuje do spousty dalších environmentálních aktivit jako je například zalesňovaní.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Čerstvě pražená káva |
---|---|
Typ: | čerstvě pražená zrnková káva |
Pražení: | střední |
Použití: | filtr (alternativy) |
Příprava: | french press, Aeropress, drip / Chemex |
Země původu: | Rwanda |
Odrůda: | Coffea Arabica |
Chuťový profil: | hořká čokoláda, černý čaj, citronová tráva, malina |
Acidita: | střední |
Chuť kávy: | čokoládová, ovocná |
Metoda zpracování: | promytá |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.