Cold Brew
Cold brew se říká filtrované kávě, která se připravuje ve studené vodě po dobu 12 až 24 hodin. Je méně kyselá, jemnější a přirozeně sladší, než klasická teplá káva. Můžete si ji vychutnat samotnou s ledem, přidat do ní mléko, nebo si z ní třeba udělat osvěžující kávový koktejl.
Existují 2 základní typy cold brew kávovarů. Louhovací (například Hario Mizudashi a Timemore Icicle), ve kterých se káva louhuje ve studené vodě a pak se přefiltruje, a odkapávací (Bruer Cold Brew System, Timemore Ice Dripper), kde studená voda pomalu kape na kávu. Ta se tak extrahuje postupně, a díky tomu má jemnější chuť a je aromatičtější.
Pokud si budete kávu vychutnávat převážně doma, sáhněte po skleněném cold brew kávovaru, který funguje zároveň i jako praktická konvička. Na cesty se pak hodí spíše odolnější cold brew lahve s pevným uzávěrem. Některé, třeba Asobu Cold Brew, fungují i jako termoska, káva vám v nich tak vydrží hezky studená i několik hodin.

Asobu KB900 je je univerzální kávovar pro přípravu coldbrew kávy, filtrované kávy nebo třeba čaje. Kávovar slouží také jako termoska, která uchová...

Elegantní džbán pro přípravu Cold Brew.

Elegantní džbán pro přípravu Cold Brew.

Elegantní džbán pro přípravu Cold Brew.

Elegantní džbán pro přípravu Cold Brew.

Asobu KB900 je je univerzální kávovar pro přípravu cold brew kávy, filtrované kávy nebo třeba čaje. Kávovar slouží také jako termoska, která...

Tento lehký cold brew kávovar je vyroben z borosilikátového skla a je odolný vůči teplotním šokům. Krásný geometrický tvar mu dodává estetiku pro...

Tento lehký cold brew kávovar je vyroben z borosilikátového skla a je odolný vůči teplotním šokům. Krásný geometrický tvar mu dodává estetiku pro...

Elegantní lahev od Hario pro přípravu Cold Brew v barvě světlé kávy.

Asobu KB900 je je univerzální kávovar pro přípravu coldbrew kávy, filtrované kávy, nebo třeba čaje. Kávovar slouží také jako termoska, která uchová...

Elegantní lahev od Hario pro přípravu Cold Brew v tmavě hnědé barvě.
Jaký je rozdíl mezi cold brew a ledovou kávou
Cold Brew je způsob přípravy pomalou extrakcí. To znamená, že se káva zalije vodou s pokojovou teplotou a pak se louhuje a chladí v lednici. Ledová káva se připravuje tak, že se do hotového teplého espresa přidají ledové kostky, případně se espreso extrahuje přímo na led.
Jaké jsou výhody cold brew
- Snadná příprava
- Výrazná chuť
- Dlouho vydrží (v lednici až několik dní)
Jak připravit cold brew?
- Namelte kávu nahrubo.
- Vsypte kávu do nádobky v poměru 1 díl kávy na 10 dílů vody a zalijte filtrovanou vodou o pokojové teplotě.
- Nechte kávu pomalu louhovat (16-24 hodin v lednici).
- Vytáhněte sítko (v případě džbánu nebo lahve na cold brew od značky Hario), nebo kávu slijte (pokud máte kávovar Asobu).
- Vychutnejte si jedinečnou chuť cold brew. Můžete přidat led, sodovku, tonik, nebo mléko.
Pozor! Při přípravě cold brew hraje velkou roli kvalita vody. Doporučujeme vodu před zalitím kávy přefiltrovat.