Džezva
Soy měděná Džezva uvnitř pokovená stříbrem s držadlem po pravé straně konvičky. Džezvy značky Soy jsou vyráběny ručně v srdci Istanbulu, v...
Soy měděná Džezva uvnitř pokovená stříbrem s držadlem po pravé straně konvičky. Džezvy značky Soy jsou vyráběny ručně v srdci Istanbulu, v...
Soy měděná Džezva uvnitř pokovená stříbrem s držadlem po pravé straně konvičky. Džezvy značky Soy jsou vyráběny ručně v srdci Istanbulu, v...
Džezva je pravděpodobně nejstarší známý způsob přípravy kávy. Ve světě je teké známá jako cezve nebo ibrik. Káva takto připravená je chuťově úplně něco jiného, než čeho dosáhnete zaléváním či tlakovou extrakcí. Obsahuje sedliny a to nemusí všem vyhovovat. Někdy se káva hodně sladí, nebo se při přípravě používá různé koření (například kardamon).
Jak připravit kávu v Džezvě?
- Naplňte džezvu do cca 2/3 vodou a vsypte kávu (případně i cukr).
- Přiveďte k varu tak, až káva vybublá po okraj (pozor aby nepřetekla) a stáhněte.
- Opakujte 3x.
- Zakružte džezvou, poklepejte a nechte sedlinu klesnou.
- Teplý nápoj servírujte do šálků.
Tato příprava je orientační. Způsobů přípravy kávy v džezvě je mnoho. Můžete například přidat koření, nebo nechat cukr s kořením zkaramelizovat před přidáním kávy.