Džezva
Džezva, nebo také cezve či ibrik, je kovová nádoba s dlouhým rovným držadlem, která se používá k vaření arabské či turecké kávy, což je pravděpodobně nejstarší známý způsob přípravy kávy na světě.
Při výběru si rozmyslete především, jak velkou džezvu potřebujte. V nabídce máme 4 různé velikosti – 85 ml (pro 1 šálek), 140 ml (pro 2 šálky), 225 ml (pro 3 šálky) a 440 ml (pro 4 šálky). Další důležitý parametr, na který se vyplatí koukat, je materiál. Tradiční džezvy, ty ručně dělané, se vyrábí z mosazi, nebo mědi a jsou ideální na plynový a elektrický sporák. Vychází sice trochu dráž, ale většinou mají krásné zdobení, a když se o ně dobře staráte, vydrží věky. Smaltové a nerezové džezvy jsou zase levnější a designově jednodušší. Můžete je používat i na indukci a lépe se udržují – nevadí jim mytí v myčce. A pokud spíše než tradicím holdujete moderním vychytávkám, doporučujeme sáhnout po elektrické džezvě.

Soy měděná Džezva uvnitř pokovená stříbrem s držadlem po pravé straně konvičky. Džezvy značky Soy jsou vyráběny ručně v srdci Istanbulu, v...

Soy měděná Džezva uvnitř pokovená stříbrem s držadlem po pravé straně konvičky. Džezvy značky Soy jsou vyráběny ručně v srdci Istanbulu, v...

Soy měděná Džezva uvnitř pokovená stříbrem s držadlem po pravé straně konvičky. Džezvy značky Soy jsou vyráběny ručně v srdci Istanbulu, v...
Káva z džezvy není turek
Když se řekne turecká káva, téměř každému se vybaví klasický český turek plný lógru, který s oblibou pili (a možná stále pijí) naši prarodiče. Ve skutečnosti jde však o jiný způsob přípravy. Namletá káva se v džezvě nespařuje vařící vodou, jako je to u turka, ale vaří se postupně. Sedlina se pak nechává usadit na dně šálku (proto musí být káva jemně umletá), nebo se může přefiltrovat přes sítko.
Neodmyslitelnou součástí turecké kávy je cukr a také koření, nejčastěji kardamon a skořice.
Jak kávu v džezvě připravit?
Tradičně se káva v džezvě připravuje v horkém písku či na ohni, ale samozřejmě můžete použít i klasický sporák.
- Připravte si kávu a vodu (cca. 50 ml vody na 6 g kávy).
- Kávu namelte co nejjemněji.
- Džezvu naplňte vodou (do cca. 2/3) a nasypte do ní kávu s cukrem (1–2 lžičky).
- Začněte vodu s kávou zahřívat, až káva vybublá po okraj (pozor aby nepřetekla) a stáhněte plamen / vypněte sporák. Tento postup opakujte 3krát.
- Zakružte džezvou, poklepejte a nechte klesnout sedlinu (zhruba půl minutky).
- Hotovou kávu nalívejte do malých šálků za stálého pohybu nahoru a dolů.
Pro zajímavější chuť přidejte do kávy kardamon či skořici, nebo si před tím, než nalijete vodu a nasypete kávu, nechte cukr v džezvě zkaramelizovat.