Matcha - zelený zázrak z Japonska
Matcha je čaj z jemně mletých mladých lístků čajovníku z Japonska. Při jeho výrobě nedochází k fermentaci, nepřidávají se žádná barviva, přísady ani konzervační látky. Jde tak o čistý a dokonale přírodní nápoj.
Matcha obsahuje silnou skupinu antioxidantů, které se jmenují katechiny, především EGCG, který významně podporuje zrychlení metabolismu, čímž umožňuje spalovat tělesné tuky výrazně rychleji.
Matcha je také bohatá na ojedinělou aminokyselinu L-theanin, která pomáhá uklidnit mysl, zvyšuje soustředění, zlepšuje paměť i náladu. To vše díky tomu, že je Tato aminokyselina uvádí mozek do stavu relaxace, ale bez pocitu ospalosti. Matcha obsahuje i značné množství kofeinu, který ale díky L-theaninu nezpůsobí obvyklou nervozitu. Navíc má sladkou chuť, čímž vyvažuje trpkost katechinů. Vzniká tak vyvážená a lahodně osvěžující chuť čaje matcha.
Protože jsou lístky pěstované ve stínu, jsou mnohem zelenější a tím pádem obsahují větší množství chlorofylu než běžný zelený čaj. Jeden šálek čaje matcha vydá za 10 šálků zeleného čaje. Matcha má pročišťující účinky vyplývající právě z množství chlorofylu. V jedné porci čaje matcha nalezneme také přes 30 % vlákniny.
Matcha čaj má dlouhou historii a tradici v japonské a čínské kultuře. První zmínky o jeho výrobě sahají až do období Tang (618-907) v Číně, kde byl původně vyráběn zelený čaj. Během období Song (960-1279) se výroba matcha čaje rozšířila i do Japonska, kde se stala populární a začala být využívána v japonské čajové ceremonii.
Tradiční japonská čajová ceremonie, známá jako "čanoju" nebo "sadó", je uměním přípravy a servírování matcha čaje. Ceremonie se koná v malých a útulných místnostech zvaných "čašitsu", kde čaj hostitelé připravují a podávají návštěvníkům. Tento rituál je součástí japonské kultury již několik století a stále zůstává důležitým prvkem japonského života.
Jak připravit matcha čaj?
Matcha prášek nasypete do hrnku a následně jej zalijete horkou vodou, která by měla mít zhruba 70 stupňů celsia. Ideální je použít speciální bambusovou šlehací metličku (časen) a šlehejte, dokud nevznikne pěna. Místo metličky můžete použít kuchyňskou metličku, nebo shaker.