Moka konvičky
Moka konvička (moka express) je ikonický ruční kávovar z Itálie, ve kterém snadno a rychle připravíte silnou kávu chuťově připomínající klasické espreso. Skládá ze 3 částí: spodní nádobky na vodu, kovového filtru na kávu a horní nádobky na kávu.
Moka konvičky se od sebe liší velikostí, materiálem a designem. Velikostí máte na výběr celkem 8 – od malých modelů na 1 šálek (cca 50 ml) až po velké moka konvice na 18 šálků (cca 900 ml). Po menší konvičce sáhněte, pokud si připravujete kávu jen pro sebe, nebo sháníte praktický cestovní kávovar. Větší jsou ideální jako domácí kávovar a pro přípravu kávy pro více lidí.
Co se týká materiálů, moka konvičky se vyrábějí z hliníku, nebo nerezu. Ty hliníkové jako Bialetti Moka Express jsou levnější, lehčí a skvěle vedou teplo, ale mají větší tendenci rezavět. Hodí se na plynové a elektrické sporáky a některým lidem z nich káva chutná o něco lépe. Nerezové moka konvičky jako Bialetti New Venus nebo Pedrini Steel vyjdou dráž, ale jsou odolnější, snadněji se čistí a můžete je používat i na indukci. Setkat se můžete i s konvičkami, které mají vrchní část z hliníku, kvůli vedení tepla, a spodní z nerezu, aby šli použít na všech typech vařičů (například Bialetti Moka Induction). V případě, že nejvíc oceníte rychlou přípravu kávy bez námahy, doporučujeme pořídit si elektrickou moka konvičku do zásuvky.
Jak moka konvička funguje?
Moka konvička je ideální volbou pro ty, kteří hledají snadný způsob přípravy silné kávy bez nutnosti investovat do drahého espreso kávovaru. Princip, na kterém funguje, je jednoduchý. Jakmile postavíte konvičku na sporák, voda se začne ohřívat a vytvářet tlak, který protlačí horkou vodu přes kávu nahoru.
Jak připravit kávu v moka konvičce?
- Do spodní nádobky nalijete vodu pod ventilek.
- Do sítka nasypejte jemně umletou kávou a zarovnejte ji s okrajem sítka (nezapomeňte okraj sítka očistit od kávy).
- Sítko s kávou nasaďte na spodní část s vodou a vše sešroubujete.
- Konvičku postavte na sporák.
- Krátce předtím než se začne voda vařit, ztlumíte teplotu a počkejte, až se káva probublá do horní části moka konvičky.
- Jakmile káva přestane vytékat, můžete ji servírovat.