Kávové osvěžení s Cold Brew

cold-brew4

Co to je káva cold brew?

Název kávy cold brew je vlastně nomen omen - je to káva, která se připravuje do studené vody, neboli studenou extrakcí. Většina oblíbených metod přípravy kávy používá horkou vodu. Protože se k přípravě cold brew používá studená voda, trvá příprava mnohem déle než u jiných metod. Základním způsobem přípravy cold brew je extrakce hruběji mleté čerstvě upražené kávy po dobu 12 až 24 hodin.

Jaký je rozdíl mezi cold brew a ledovou kávou?

Zatímco při cold brew se od začátku používá voda s pokojovou teplotou, ledová káva začíná horkou kávou, která se ochladí a pak se podává s ledem.

cold-brew1

Proč byste měli ochutnat kávu cold brew?

Cold brew je oblíbená pro svou velmi jemnou, kulatou až sladkou chuť. Někteří lidé také zjistili, že je jemnější pro jejich žaludek, protože bývá méně kyselá než tradičně připravená káva. Káva cold brew je osvěžující a snadno připravitelná i v domácích podmínkách.

Kolik kofeinu je v cold brew?

Množství kofeinu v šálku cold brew liší v závislosti na konkrétních kávových zrnech, poměru mleté kávy a vody a době přípravy. Ale můžeme říct že cold brew obvykle obsahuje více kofeinu než tradičně připravovaná káva, a to i přes svou klamavě jemnou chuť. Delší doba extrakce v kombinaci s větší dávkou kávy má za následek více kofeinu ve vašem šálku.

cold-brew3

Jaké vybavení potřebujete pro přípravu cold brew?

Ideální je příprava pomocí cold brew kávovaru. Použít také můžete French press, nebo Chemex.
Alternativně poslouží i velká skleněná nádoba, například zavařovací sklenice. Budete také potřebovat filtr, kterým kávu přecedíte - například plátýnko, kovový kávový filtr, papírový kávový filtr nebo jemné sítko. Čím jemnější filtr použijete, tím hladší bude vaše káva. Studenou kávu můžete připravit také ve french pressu, který slouží jako nádoba i jako filtr. Šikovným pomocníkem je digitální váha, která vám umožní zvážit zrna pro správný poměr vody a kávy.

Jakou kávu vybrat pro studenou extrakci?

Ideální je čerstvě pražená káva na filtr. Osobně vybírám kávy ovocnější, protože studená extrakce zvýrazní skryté sladké tóny, ty kyselé potlačí a vznikne letní nápoj harmonické chuti.

Jaký je správný poměr kávy a vody pro cold brew?

Vyzkoušeli jsme dva poměry.
První je poměr 1/10 kde použijete 1 díl kávy na 10 dílů vody, neboli 100 g kávy na 1l vody. Tímto poměrem si připravíte nápoj, který po extrakci a přidání ledu můžete ihned konzumovat.
Druhou variantou je poměr 1/5. Vytvoříte tak koncentrát, který po dolití sodovkou, nebo tonikem vytvoří kávovou limonádu, případně jej můžete použít jako základ long drinků.

Jak dlouho vydrží cold brew?

Poté, co kávu cold brew přefiltrujete, můžete ji skladovat v precizně uzavřené nádobě v lednici až po dobu 2 týdnů. Tuto informaci nemáme vyzkoušenou, protože u nás cold brew z lednice zmizí nejpozději další den.

Jak podávat kávu cold brew?

Cold brew vás nejlépe osvěží ve velké sklenici s ledem. Sám ji rád vozím v termosce s ledem v autě. Dalším oblíbeným způsobem servírování je naředění koncentrovanější verze tonikem.

cold-brew2

Jak si připravíte cold brew?

- Kupujte čerstvě pražená zrna - čím je káva čerstvější, tím jemnější bude cold brew.
- Pro přípravu cold brew je vhodné hrubé mletí bez jemných frakcí. Použijte kvalitní mlýnek na kávu, například Comandate, nebo Wilfa Uniform.
- Mletou kávu zalijte odstátou vodou s pokojovou teplotou. Ještě lepšího výsledku dosáhnete s vodou filtrovanou.
- Lžičkou důkladně rozmíchejte kávu ve vodě, dokud není všechna mletá káva nasáklá.
- Uložte připravenou kávu na 12-24 hodin do lednice.
Zamezte přístupu vzduchu. Zabráníte tak oxidaci olejů a tuků v kávě, takže výsledek bude čistší, svěžejší a chuťově bohatší nápoj. Pevné uzavření nádoby také zabrání tomu, aby káva přebírala pachy z lednice.
- Po uplynutí 12-24 hodin kávu přefiltrujte a můžete ji konzumovat. Přefiltrovanou kávu můžete také skladovat v lednici po mnoho dní.

Doufám, že si kávu připravenou metodou studené extrakce oblíbíte stejně jako já a bude vás provázet letním horkem.