Zkušenosti s mlýnkem Wilfa Svart WSCG-2
Elektrický mlýnek z norské dílny pro domácí baristy
Wilfa Svart WSCG-2 je elektrický mlýnek na kávu, který doporučujeme domů, nebo do menší kanceláře. Hodí se na mletí kávy pro french press, Aeropress, nebo filtrovanou kávu. Espreso mletí bohužel nezvládá. Jeho předností je jednoduchost obsluhy a příjemný poměr cena/výkon.
Otočením zásobníku měníte pohodlně hrubost mletí, přes časovač řídíte množství
Základní funkcí mlýnku Wilfa Svart je nastavení hrubosti a délky mletí. Nastavit hrubost lze snadno až na 17 stupňů mletí. Jednoduchým pootočením zásobníku doleva nebo doprava se změní mezera mezi mlecími kameny. V orientaci vám pomohou nápisy french press, Aeropress, mocca, filtr. Pokud vám toto jednoduché rozdělení stačí, dostanete víceméně dobře namletou kávu pro danou přípravu. Pokud jste ale hračičky jako my, určitě budete testovat, jaká poloha vám sedne nejvíc. V orientaci vám pomohou tečky, kterými je stupnice rozdělena do většího detailu nebo samotná písmenka v nápisech. Nám nejvíc vyhovovalo toto nastavení:
- V60 - 01: P ve slově AEROPRESS
- Aeropress: druhé R ve slově AEROPRESS
- french press: O ve slově AEROPRESS
- elektrické překapávače (Mocca master): T ve slově FILTER
Podobně snadno lze nastavit také časovač, kterým určujete množství umleté kávy. Ačkoliv se do zásobníku na mletou kávu vejde zhruba 150 g, rozhodně ho nedoporučujeme plnit do zásoby. Mletá káva rychle ztrácí svou kvalitu.
Násypka na zrnkovou kávu pojme zhruba 250 g kávy. I v tomto případě ovšem doporučujeme mít ji prázdnou a kávu skladovat buď v originálním zavřeném obalu nebo ji přesypat do neprůhledné dózy na kávu (ideálně bez přístupu vzduchu). Mít prázdný zásobník se hodí také v případě, že rádi kávu střídáte podle momentální nálady a máte doma hned několik druhů najednou.
Čištění je snadné a rychlé
Zásobníky pro kávu jednoduše vyndáte a omyjte. Při vyjmutí vrchního zásobníku je třeba mlýnek vypnout a nastavit pozici OFF. Jednoduše lze vyjmout i část mlecích kamenů, které doporučujeme průběžně čistit jemným štětečkem. POZOR: mlecí kameny čistěte vždy nasucho (dobře fungují granule na čištění mlýnků), nikdy nepoužívejte k čištění mlecích kamenů unitř mlýnku vodu.
Wilfa Swart v kostce
Plusy
- Kameny mlýnku jsou kónické, z tvrzené oceli
- Rychlost mletí uzpůsobena tak, aby kávu nadměrně nezahřívala
- Určený pro hrubší mletí, tzv. alternativní přípravu kávy
- V porovnání s mlýnky stejné kvality má příjemnou cenu
- Snadno se nastavuje a čistí
- Má elegantně řešené schování kabelu, v kuchyni nepůsobí rušivě
- Při domácím použití je to držák
Mínusy
- Kvalita mletí je uspokojivá, ale nikdy s ním nedocílíte takových výsledků, jako s dražšími mlýnky
- Není vhodný pro mletí kávy na espreso
- Tvar zásobníku je, řekněme, trochu zvláštní a kávu je potřeba vybírat lžičkou
- Hlasitost mlýnku je někde mezi ujde to a hlasité, tišší alternativnou je mlýnek Wilfa Svart CGWS-130B
-
Stejně jako jakýkoliv domácí mlýnek i Wilfa má problém se statickou elektřinou, káva se lepí na zásobník i okolí
A co o mlýnku říká naše Nikola? "Za kávoše Wilfu Svart doporučuji. Sama ho mám doma. Velmi mi urychlil přípravu kávy a budu upřímná, taky zvedl vypité množství. Vzhledem k tomu, že si kávu dělám podle nálady, za den měním několikrát nastavení hrubosti mletí a oproti ladění na ručním mlýnku, to tady jde opravdu snadno. Beru ho s sebou také na dovolenou, když jedeme autem, to si pak ráno na kafe chodí všichni."