Vacuum pot
Vacuum pot, nebo také vakuový kávovar, sifon (anglicky siphon brewer), či vacpot, je ruční kávovar na filtrovanou kávu. Skládá ze 2 skleněných baněk vyrobených z chemického varného skla, které spojuje trubice s filtrem, a na první pohled připomíná spíše starodávné alchymistické zařízení na výrobu elixíru mládí, nebo kamene mudrců, ale nenechte se zmást. S trochou cviku s ním z kávových zrnek dokážete vytáhnout ty nejjemnější chutě a připravit dokonale čistou kávu bez sedliny. Jelikož je s ním ale příprava trochu delší a náročnější, doporučujeme ho domů pořídit jako druhý nebo třetí kávovar, který vytáhnete, když máte více času, nebo když přijde návštěva.
Typy Vacuum potů a jejich rozdíly
Nejznámější klasický Vacuum pot vyrábí japonská firmy Hario. Jmenuje se Hario Vacpot Technica a je k dostání ve 3 velikostech – TCA2 s objemem 240 ml (2 šálky), TCA3 s objemem 360 ml (3 šálky) a TCA5 s objemem 600 ml (6 šálků). Součástí jejich balení je i plynový hořák. Téměř totožná zařízení seženete i od značek Kaffia a Yama Glass.
Na internetu ale můžete narazit i na Vacuum pot Bodum Pebo, ke kterému nepotřebujete plynový hořák, protože je přizpůsobený k použití na varné desce, a také moderního brášku Vakuum potu – Kávovar VacOne™. Ten sice funguje také na principu podtlaku, ale od původní verze vacpotu má už hodně daleko. Jde spíše o elektronickou hračku pro rychlou přípravu filtrované kávy a coldbrew stisknutím tlačítka.
Jak připravit kávu ve Vacuum potu?
- Ohřejte si vodu (nejlépe filtrovanou) a namelte si kávu na střední hrubost. Na 100 ml kávy se doporučuje použít 7-9 g kávových zrnek. Počítejte s tím, že při přípravě se část vody odpaří.
- Vodu nalijte do spodní baňky. Nejlépe vroucí, ať celý proces urychlíte.
- Na horní nádobu pružinou přichyťte papírový nebo bavlněný filtr a propláchněte ho vodou.
- Vrchní nádobu zavřete a zasuňte do té spodní.
- Zapalte kahan pod spodní nádobou.
- Díky přetlaku voda vystoupá do horní baňky, v tu chvíli vsypte kávu, zamíchejte a zhruba 2 minutky ji nechte extrahovat.
- Vypněte kahan, díky podtlaku káva proteče do spodní baňky.
- A je hotovo. Můžete servírovat.